În atașamentul acestei teme aveți, sub forma unor fotografii, planul cubului desfășurat ce arată dimensiunile cubului pentru fiecare latură în parte (vezi ”plan-1.png”) precum și cum să împărțiți cartonul. De asemenea, poza ”plan-2.png” vă arată cum să plasați cele nouă desfășurări de cub pe suprafața cartonului de 100x70cm.
Datoria voastră este de a desena, pe suprafața de carton, planul sau planele mai sus menționate, să decupați cele 9 cuburi desfășurate și să le ”împăturiți” astfel încât, la final, să aveți 9 cuburi din carton de dimensiunea 7x7x7cm.
De asemenea, mai jos, ca atașament, găsiți un filmuleț (vezi ”modelaj.mp4”) în care vă demonstrez, pas cu pas, ce trebuie să faceți pentru a obține rezultatul dorit. Puteți să vă uitați, în timp ce lucrați, dați pauză, faceți și voi.
Materiale:
- carton duplex gros de 550g (găsiți la Centrul de Print cu 3 lei coala de 100x70cm) sau mucava subțire (se găsește la Libra).
Cerințe:
- realizarea celor 9 cuburi din carton;
- realizarea unor muchii drepte, precum și plane drepte;
- lipirea ”aripioarelor” se face pe INTERIOR (astfel încât să nu se vadă lipirea la exterior);
- folosirea aracetului sau a benzii dublu-adezive tot pe interior (dacă nu aveți aracet).
Finalitatea acestei teme se face prin încărcarea ca răspuns la această temă a două FOTOGRAFII:
1. o fotografie cu toate cele 9 cuburi (văzute de sus);
2. altă fotografie cu unul dintre cuburi, fotografiat de aproape, astfel încât să i se vadă muchiile și planele drepte.
*când fotografiați cuburile, vă rog să le fotografiați fără a avea diverse elemente în jur sau în spatele cubului (de genul căni, strachini, alte cele). Fotografiați cubul astfel încât să fie pe un fundal neutru, alb dacă se poate (deci să nu aibă nimic în spate) și pe o suprafață (masă) la fel, albă sau neutră (deci nu pe fața de masă cu floricele). **pentru aceasta, puneți sub cub și în spatele său câte o foaie albă de hârtie. IMPORTANT Mai jos găsiți Grila de Evaluare după care veți fi notați pentru realizarea acestei teme. Vă rog, când citiți tema, deschideți și Grila de Evaluare pentru a vedea clar criteriile după care veți fi notați.

Realizați o serie de exerciții de obținere a formelor folosind structura pătratului.
E1. Realizați cinci (5) exerciții de forme folosind axele mediane ale pătratului (ex. figura-10).
E2. Realizați cinci (5) exerciții de forme folosind axele diagonale ale pătratului (ex. figura-10-1).
E3. Realizați cinci (5) exerciții de forme folosind îmbinarea celor două tipuri de structuri mai sus menționate (ex. figura-11).
E4. Realizați cinci (5) exerciții de forme folosind cercurile concentrice, diagonalele și medianele pătratului (ex. figura-12).
E5. Realizați cinci (5) exerciții de forme folosind suprapunerile pătratelor și, respectiv, a formelor (ex. figura-13, figura-14, figura-15).
Detalii tehnice:
- Dimensiunea pătratului să fie de 10x10cm;
- Formele realizate se pot evidenția prin contur mai accentuat sau prin hașură (în creion sau o culoare de cariocă sau creion colorat).
- Exercițiile de la punctul 5 se pot realiza și prin decuparea formelor și suprapunerea lor efectivă.
- Veți trimite, ca răspuns la această temă, un număr de 5 fotografii, câte 1 fotografie pentru fiecare din cele 5 puncte. În fiecare fotografie veți avea cele 5 exerciții aferente punctului respectiv.

Organizarea statică exprimă situații de echilibru stabil. Fiind dominată, în general, de simetrie (atunci când elementele se repetă în oglindă stânga-dreapta sau sus-jos față de o axă care împarte lucrarea în jumătate) însă există posibilitatea ca staticul să construit și pe asimetrii de volume (așa cum vedeți în exemplele atașate acestei lecții, mai jos).
Organizarea compozițională devine statică, prin ordonare clară, bazată pe o rețea geometrică simplă, construită în general din axe rectilinii întretăiate cu precădere în unghiuri drepte. Astfel, staticul se relaționează la ambient (spațiul înconjurător) adică la orizontala planul mesei și a verticalei pereților prin paralelism, și unghiuri drepte - respectiv, muchii verticale și orizontale. Mai simplificat, muchiile corpului (ex. cub) în relație cu suprafața pe care stă realizează unghiuri drepte. De asemenea, dacă prelungești muchiile tuturor corpurilor din compoziție, pentru a fi static, acestea trebuie să fie paralele.
Organizarea dinamică a volumelor introduce în spațiul ambiental senzația de mișcare, expansiune, instabilitate.
Dinamicul se caracterizează printr-o ”dezordine” organizată dată în general de asimetrii.
În organizarea dinamică relația corpurilor, a muchiilor, a planelor cu spațiul înconjurător este una care formează unghiuri ascuțite și diagonale. Puteți vedea în exemplele atașate mai jos. Mai simplificat, în compoziția dinamică, muchiile corpului în relație cu planul pe care stă nu mai formează unghi drept de 90 de grade, precum la static ci, de fapt, formează unghiuri ascuțite sau obtuze.
Vă rog, în timp ce citiți lecția, uitați-vă și la exemplele de mai jos.